damjan arijanaNa međunarodnom takmičenju u umjetničkom klizanju "Dragon Trophy" koje je održano u Ljubljani od 2. do 5.2.2012, učestovali su takmičari iz 12 zemalja. Boje naše zemlje branili su reprezentativci Damjan Ostojić i Arijana Tirak, članovi Klizačkog kluba "Bosna".

Ostojić i Tirak imali su izvaredan nastup. Damjan Ostojić, najuspješniji klizač u BiH osvojio je ZLATNU medalju i rekordnih 156,71 boda što je znatno više od ranijeg bh. rekorda koji je 2010. on postavio u Los Angelesu (SAD) u kvalifikacijama za ZOI u Vankuveru. Pored ovog državnog rekorda Damjan je osvojio i 26 tehničkih bodova što mu omogućuje da nesmetano nastupi na seniorskom Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju koje se u martu ove godine održava u Nici (Francuska), a nakon toga može početi i pripreme za kvalifikacije za nastup na ZOI Soči 2014.

Arijana Tirak, prvakinja BiH u ženskoj konkurenciji zauzela je 14. mjesto i ponovo oborila državni rekord koji sada iznosi 66,60 bodova. Ovaj rezultat je utoliko značajniji ako se zna da je Arijana polovinom decembra 2011. imala tešu povredu koju još nije u potpunosti sanirala.

Pored Damjana Ostojića i Arijane Tirak boje BiH je branila i Lejla Šehić, članica Klizačkog kluba "Olimp", koja je u kategoriji Novice zauzela 22/24 mjesto.

Na paralelno održanom takmičenju za mlađe kategorije - Tivoli Kup, pored Neire Kiso, članice Klizačkog kluba "Bosna", koja je ostvarila solidan rezultat (15/20), nastupilo je sedam takmičarki Klizačkog kluba "Olimp": Alma Šehić, Tara Michelle Gliha, Martina Kostić, Maja Kostić, Larisa Tomić, Esma Čizmedžić i Zara Husedžinović, koje su se, sa izuzetkom Alme Šehić(14/20), u svojim kategorijama plasirale, uglavnom, na začelje ljestvice. S obzirom na to da se radi o vrlo mladim takmičarkama, kojima je ovo tek drugo takmičenje, u "Olimpu" su ponosni na njihove rezultate, koji su više nego dobri ako se imaju u vidu ukupni uvjeti za razvoj ovog sporta.

 


POKROVITELJI SAVEZA KLIZAČKIH SPORTOVA BIH

 

BIH FMKS Kanton Sarajevo   Sol Azur logo za gate 1280x720  posta logo FWT Bijela Voda logo BH Telecom