ISU OK BiH logo

Sarajevo Open 2015

logo SO2015Savez klizačkih sportova Bosnie i Hercegovine organizuje međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2015" koje će se održati od 20. do 22. februara ove godine u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" (Zetra). Ovo takmičenje je najvišeg ranga i nalazi se kalendaru Međunarodne klizačke unije (ISU). Dolazak u Sarajevo i učešće na ovom takmičenju do sada je prijavilo oko 140 takmičara iz 11 zemalja, kao i 18 ISU sudija.

I pored toga što je ovo takmičenje izuzetno važno i što promoviše Sarajevo i našu zemlju, a posebno što se održava na 31. godišnjicu održavanja ZOI'84, niko nije našao za shodno, sa izuzetkom preduzeća "Bijela voda", da pomogne i sufinansira ovaj projekat. Savez je uputio 54 dopisa državnim institucijama na svim nivoima vlasti, kao i najvećim firmama u BiH.

Biće veoma interesantno pratiti ovih dana istupe zvaničnika o godišnici ZOI i o tom često spominjanom olimpijskom duhu.

Savez, pored organizacije međunarodnih takmičenja, ulaže značajna sredstva i u tehničku opremu, sudijsku i trenersku organizaciju, a najviše na nastupe reprezentativaca na evropskim i svjetskim prvenstvima, koji sa ponosom i dostojanstveno promovišu BiH u svijetu.

Bez obzira na postignute rezultate Saveza i njegovih takmičara, bez istinske i planske podrške nadležnih ovaj lijepi, ali i zahtjevan sport u narednom periodu može doći u bezizlaznu situaciju, a može se desiti da naša zemlja ne bude imala svoje predstavnike u brzom i umjetničkom klizanju na EYOF-u koji bi se trebao održati 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ne mogu više roditelji održavati i razvijati ovaj sport u BiH.

Također, zbog svega navedenog, a i ukupne situacije u sportu, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se neće kod ISU kandidovati za organizaciju takmičenja "Sarajevo Open 2016", bez obzira što je ovo takmičenje trebalo poslužiti kao generalna proba spremnosti organizacije EYOF 2017.
Ohrabruje nas mogućnost da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatiti pokroviteljstvo EYOF 2017 i u tom smislu se nadamo da će takmičenje "Sarajevo Open 2016" dobiti kvalitetnu i direktnu podršku i da ga Savez neće morati otkazati.

 


mcp     fmks     ks      LogoSector lat5   ZOILogo

1