ISU OK BiH logo

Nihad Bašić osigurao nastup na EP i SP

reprepNihad Bašić, reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju na kratke staze (short track), uz punu podršku Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, nastupio je 15. i 16. novembra ove godine u Zagrebu na međunarodnom takmičenju Alpe Adria Trophy. Nihad je imao izvaredan nastup i ostvario je zadanu normu definisanu pravilima Međunarodne klizačke unije (ISU) i Pravilnikom Saveza, tako da je obezbijedio nastup u seniorskoj konkurenciji na evropskom i svjetskom prvenstvu koji se održavaju u Holandiji i Rusiji početkom iduće godine. Pored ispunjene norme, naš reprezentativac je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju u ukupnom plasmanu.

I drugi naši najbolji brzoklizači na ovom takmičenju su imali dobar nastup. Tarik Omeragić je također osvoijo 1. mjesto i zlatnu medalju, Asja Zajimović i Mak Krstić osvojili su srebrene medalje, dok su   Summeja Zajimović i Ilan Krstić bili bronzani. Zapažen nastup imali su i Fatima Omerhodžić (četvrta), Pierre Benett (peti), dok je Muhamed Zajimović zauzeo 6. mjesto.

Nažalost, i pored izvarednog nastupa naših brzoklizača, niko osim Nihada Bašića nije uspio ispuniti normu i osigurati nastup na najjačim svjetskim takmičenjima. U Savezu vjeruju da će na preostala dva međunarodna takmičenja u Grazu i Beogradu većina njih ispuniti propisanu normu.

Naši brzoklizači nemaju ni minimum uslova za pripreme i napredak (treniraju na betonu ispred Zetre, bez leda od februara ove godine), dok njihova konkurencija ima maksimalnu podršku svojih država i neograničen budžet za nastupe i pripreme na ledu tokom cijele godine. Kada se ovo ima u vidu, jasno je da ovi izvanredni rezultati naših takmičara predstavljaju pravi podvig.

 


mcp     fmks     ks      LogoSector lat5   ZOILogo

1