Samo sudijama jasna odluka

nihad basic 1Bašić Nihad, seniorski reprezentativac BiH u brzom klizanju (short track) nastupio je na Svjetskom prvenstvu koje je održano od 8. do 10. marta ove godine u Debrecenu (Mađarska).

U konkurenciji najboljih brzoklizača svijeta, naš reprezentativac imao je polovičan uspjeh.

u trci na 1500 m Nihad je postavio novi lični rekord i ušao je u četvrtfinale, ali nažalost sudije su ga nakon završene trke diskvalikovale iako nikom na klizalištu nije bilo jasno zbog čega. Na 500 m imao je kontakt sa jednim takmičarem zbog čega je pao i, usljed velikih brzina u ovom sportu, izletio je sa staze i udario u betonski dio ograde, te je tom prilikom zadobio povredu kuka i ostao bez rezultata. Posljednjeg dana takmičenja naš reprezentativac je, iako vidno povređen, na svoju odgovornost nastupio u trci na 1000 m i zauzeo je 36. mjesto, što je solidan rezultat kada uzmemo u obzir sve ono što mu se desilo na ovom Svjetskom prvenstvu.

Sudjelovanje na ovakvim takmičenjima pokazalo se izuzetno teškim za klizače koji putuju sami i bez trenera, a posebno u situaciji u kakvoj se našao naš reprezentativac kada se povrijedio i kada je pod čudnim okolnostima diskvalifikovan. Nažalost, ovo je sudbina našeg sporta i većine naših sportista koji i pored toga dostojanstveno predstavljaju i promovišu BiH u svijetu.