ISU OK BiH logo

Branković i Bašić traže put za Soči

nihad basic 2Nihad Bašić, seniorski reprezentativac BiH u brzom klizanju (short track) početkom novembra ove godine zajedno sa Edinom Brankovićem, našim najboljim brzoklizačem, nastupiće na svjetskim kupovima koji se održavaju u Torinu (Italija) i Kolomni (Rusija), a koji su od Međunarodne klizačke unije (ISU) određeni da budu i kvalifikacioni za odlazak na ZOI u Sočiju 2014. godine.
U sklopu priprema za ove značajne nastupe Nihad je u proteklom periodu trenirao u dva ISU kampa (u Budimpešti i Zagrebu), a pripreme je nastavio ovih dana u Bormiju (Italija).U međuvremenu je imao nastup na međunarodnom takmičenju u Zagrebu "Alpe Adria Trophy", gdje je zauzeo prvo mjesto. U Bormiju će Nihad trenirati do odlaska na svjetski kup u Torinu, a u sklopu kampu će učestovati na ISU takmičenju od 17. do 20. oktobra "Alta Valtellina Trophy" što je i posljednja provjera forme pred navedene nastupe. Planirano je da se Nihadu na kampu pridruže naši Ademir Babaić i Tarik Omeragić, također reprezentativci BiH u brzom klizanju.

Savez klizačkih sportova BiH ulaže značajna sredstva u pripreme, opremu i nastupe naših reprezentativaca koji već godinama dostojanstveno i sa ponosom predstavljaju BiH u svijetu. I pored toga, značajni nastupi naših takmičara na najvišem nivou i njihovi rezultati, kao i stalna promocija države i olimpijskog duha Sarajeva, nadležne uopšte ne interesuju pa zato i ne čudi činjenica da stalno molimo za pomoć i da rijetko ili skoro nikako ne dobijamo. Krajnje je vrijeme da se umjetničko i brzo klizanje, kao i drugi zimski sportovi, planski i suštinski pomognu u razvoju i opstanku. U protivnom možemo doći u situaciju da naša zemlja neće imati svoje predstavnike u ovim sportovima na Evropskom festivalu mladih (EYOF) 2017 koje se održava u Sarajevu. Ne može društvo i odgovorni godinama zatvarati oči i zanemarivati ove sportove koji su skupi i zahtjevni i očekivati da Savez, koji i nema budžeta i stalni izvor finansiranja sa roditeljima takmičara uspješno budu nosioci razvoja i opstanka ovog sporta.

 


mcp     fmks     ks      LogoSector lat5   ZOILogo

1