ISU OK BiH logo

Sarajevo Open 2016

SO2016 logoSavez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine organizuje međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2016", koje će biti održano od 4. do 7. februara 2016. godine u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" (Zetra). Takmičenje je najvećeg ranga i kao takvo uvršteno je u zvanični kalendar Međunarodne klizačke unije (ISU).

Na ovogodišnji Sarajevo Open do sada su se prijavili takmičari iz 13 zemalja Evrope i Azije (Armenija, Rumunija, Rusija, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Koreja, Italija, Turska, Švicarska, Njemačka i Bosna i Hercegovina), kao i 16 međunarodnih sudija sa ISU licencom. Prvi put od ZOI Sarajevo 84 u zvaničnoj konkurenciji nastupiće i 4 para koji dolaze iz Koreje, Njemačke, Rusije i Turske.

Posebno ističemo dolazak aktuelne evropske i svjetske prvakinje iz Rusije Tuktamysheve Elizavete, što je za Savez kao organizatora izuzetna čast. Pored nje dolazak su prijavili i Astakhova Kristina (srebrena sa Univerzijade održane u Granadi 2015 g.), Rogonov Alexey (vice prvak svijeta 2009.), Petrov Aleksandr (juniorski prvak Rusije) i drugi. Sa njima dolaze 4 najbolja trenera Rusije: Dimitriev Artur (osvajač srebrene medalje sa ZOI u Naganu, bivši prvak Evrope, a 1991. i 1992. godine bio je svjetski prvak), Mishin Alexej (srebreni sa svjetskog prvenstva) te Komolov Sergej i Prokofeva Tatjana.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine kroz ovo takmičenje, iako bez podrške i ostavljeni potpuno sami, pokušava već niz godina vratiti dostojanstvo i olimpijski duh Sarajeva i promovisati klizačke sportove u našoj zemlji.

 


mcp     fmks     ks      LogoSector lat5   ZOILogo

1