ISU OK BiH logo

Intervju Edina Brankovića

korea EBEdin Branković za Nogoloptu: ”Finansijska podrška uz entuzijazam znači mnogo jer pruža uslove za stalni napredak i mentalnu rasterećenost tokom priprema i pred same nastupe”

Autor: Haris Junicic | 26 ožujka, 2016 | Portal Nogolopta

Seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju Edin Branković na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Seoulu ostvario je najbolji rezultat u regionu zauzevši visoko 25. mjesto, dok je ova vijest prošla skoro pa neopaženo kako u domaćim medijima, a tako i u samoj bh. javnosti.

“Na SP-u u Seulu sam ostvario najbolji plasman na Svjetskom prvenstvu do sada što je i najbolji reultat u regionu, a također, ova sezona mi je bila druga najuspješnija sezona tako da sam izuzetno zadovoljan rezultatom jer me ohrabruje da nastavim ostvarivati nove uspjehe”, kazao nam je Edin Branković na početku razgovora.

semafor

Moramo napomenuti kako je seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju Edin Branković u južnokorejskom Seoulu ostvario odlično vrijeme od od  2:21.000. “Zadovoljan sam s vremenom koje sam isklizao, ali sam posebno zadovoljan što sam uspio biti prvi u toj trci i ostvariti visok plasman među 25 najboljih seniora svijeta”, poručio je vidno sretan Branković. Entuzijazam, talenat i uspjeh mladog klizača prepoznali su Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom Zikrijom Đonkom,  klizačko rolerski klub “The One”m Ministarstvo civilnih poslova naše države, Kanton Sarajevo kao i BH Telecom kojima se ovim putem zahvalio u pomoći na realizacije ove klizačke sezone na najbolji mogući način.

“Trenirao sam nogomet šest godina. Posljednje dvije godine dok sam trenirao nogomet, trenirao sam i brzo klizanje u isto vrijeme. Dok sam bio u osnovnoj školi osvojio sam prve medalje u brzom klizanju, učestvovao na međunarodnim kampovima, upoznao se sa takmičarima iz drugih zemalja i nastavio sam sa treniranjem brzog klizanja”, otkrio nam je Edin svoje klizačke početke. Istakao je da kada se on počeo baviti ovim sportom, on je bio nedovoljno medijski zastupljen u našoj državi.

korea EB

“Kada sam tek počeo trenirati brzo klizanje nije bilo poznato. U proteklim godinama zajedno sa svojim mlađim reprezentativnim kolegama Nihadom Bašićem, Tarikom Omeragićem, Makom Krstićem, Samrom i Asmirom Selimbegovićem uspješno predstavljamo našu zemlju na svjetskim takmičenjima tako da  je brzo klizanje poznatije. Svakako, ovakvi intervjui još više podižu svijest o sportu pa Vam hvala na izdvojenom prostoru”, kazao je Brankvoić za Nogoloptu.

Da naši klizači posjeduju kvalitet i talenat potvrdio nam je i naš sugovornik, međutim kao i velikom broju sportskih kolektiva neophodno je finansijsko ulaganje kako bi se kontinuitet dobrih rezultata nastavio. “Na posljenjem “Balkan Games 2014” naša štafeta je osvojila zlatnu medalju što dovoljno govori o kvalitetu brzih klizača u Bosni i Hercegovini. Posljednja godina dana je bila izazovna za klizače u BiH zbog nedostatka leda, ali nadam se da će i to biti prevaziđeno izgradnjom ledene dvorane. Finansijska podrška uz entuzijazam znači mnogo jer pruža uslove za stalni napredak i mentalu rasterećenost tokom priprema i pred same nastupe”, pojašnjava Branković.

Najbolji bh. reprezentativac u brzom klizanju otkrio nam je i svoju formulu za uspjeh. “Stalan trening bez obzira kolikim intenzitetom jer naiđu iskušenja koja treba preći. U isto vrijeme, uz treninge fokusiran sam na obrazovanje”, kazao nam je Edin dodavši kako je nekada veliki izazov napraviti spoj vrhunskog sporta i obrazovanja, ali ističe kako to vrijedi.  Moramo napomenuti kako je naš sugovornik obavljao i funkciju člana Organizacionog komiteta Prvih evropskih igara. “Nakon završenog magistarskog studija, uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine izabran sam da budem u vodećem međunarodnom timu mendžmenta Igara što mi je bila posebna čast. U ovoj odgovornoj ulozi mi je puno koristilo to što živim u bosansko hrecegovačkom duhu koji je multi kuluralni i multi religijski”, zaključio je na kraju razgovora Edin Branković.

 


mcp     fmks     ks      LogoSector lat5   ZOILogo

1