Održana Skupština SKS BiH

IMG 20160617 154213Dana 17.06.2016. u Olimpijskom kompleksu "Zetra" je održana redovna Skupština Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine.

Na Skupštini su razmatrani izvještaji za sezonu 2015/2016, kao i planovi za sljedeću sezonu. Zaključeno je da se situacija u bh. sportu nije popravila, te da je podrška i dalje sporadična i nedovoljna. Naglašena je dobra saradnja sa bh. medijima i izražena zahvalnost za ukazanu podršku.

Analizirane su dosadašnje aktivnosti i uspjesi, te je verifikovan i usvojen plan nastupa naših reprezentativaca za sezonu 2016/2017. Planirano je učešće na vrhunskim svjetskim takmičenjima od kojih izdvajamo Svjetsko i Evropsko prvenstvo u seniorskoj, kao i Svjetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji u umjetničkom i brzom klizanju na kojima će nastupiti naši klizači koji  ispune propisane norme Saveza i ISU (Međunarodne klizačke unije).

Situacija u klubovima koji su bili nosioci razvoja klizačkog sporta je ocijenjena zabrinjavajućom, a saradnja klubova i federalnog klizačkog saveza je bolja.

Ove godine je uspješno održano međunarodno takmičenje Sarajevo Open 2016 čime je nastavljena dugogodišnja tradicija. Ove godine Sarajevo je posjetila i aktuelna svjetska prvakinja, a Sarajlije su mogle da na takmičenju gledaju nastup parova prvi put od osnivanja Saveza.

Nastavljene su pripreme za EYOF 2019.

Ove godine je u Dubrovniku održan izborni Kongres Međunarodne klizačke unije na kom je izabrano novo podmlađeno rukovodstvo. Savez tradicionalno ima dobre odnose sa krovnom klizačkom organizacijom i ne očekuju se promjene nakon izbora.

I ove godine, uprkos problemima, svi planovi su uspješno ispunjeni. Naši klizači su nastupili na planiram međunarodnim takmičenjima i ostvarili zavidne rezultate.

Razmotren je i usvojen plan aktivnosti za sljedeću godinu. Akcenat u narednoj sezoni će biti nastavak jačanja stručnog kadra Saveza naročito kada su u pitanju nove sudije i treneri u umjetničkom i brzom klizanju, kao i kompetiranje tehničke opreme za suđenje po najnovijim pravilima krovne organizacije.

Sljedeće godine je, pored Sarajevo Open 2017 u umjetničkom klizanju, planirano i održavanje Alpe Adria Trophy - Sarajevo Open 2017 u brzom klizanju.