Održana redovna Skupština SKSBiH

IMG 20170601 161229

U četvrtak, 01.06.2017. u Olimpijskom kompleksu "Zetra" održana je redovna Skupština Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine.

Na Skupštini su razmatrani izvještaji za sezonu 2016/2017, kao i planovi za sljedeću sezonu. Zaključeno je da se situacija u bh. sportu nije popravila, te da je podrška i dalje sporadična i nedovoljna.
Analizirane su dosadašnje aktivnosti i uspjesi, te je verifikovan i usvojen plan nastupa naših reprezentativaca za sezonu 2017/2018. Planirano je učešće na vrhunskim svjetskim takmičenjima od kojih izdvajamo Svjetsko i Evropsko prvenstvo u seniorskoj, kao i Svjetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji u umjetničkom i brzom klizanju na kojima će nastupiti naši klizači koji ispune propisane norme Saveza i ISU (Međunarodne klizačke unije).

Situacija u klubovima koji su bili nosioci razvoja klizačkog sporta, na prošlogodišnjoj Skupštini je ocijenjena zabrinjavajućom i predložene su mjere da se ta situacija popravi. Aktivnosti klubova su konsolidovane i pojačana je podrška Saveza. Registrovan je i novi klizački klub (KSL Unity) koji će okupljati sportiste svih sportova na ledu. Upravu kluba čine novi, mladi ljudi od kojih očekujemo da donesu novu energiju u bh. klizanje.

Nakon uspješne organizacije međunarodnog takmičenja Sarajevo Open 2016 na kom je nastupila i svjetska prvakinja,zbog nedostatka podrške otkazana su takmičenja Sarajevo Open 2017 (umjetničko klizanje) i Alpe Adria Trophy - Sarajevo Open 2017 (brzo klizanje). Skupština smatra da je ova sezona ključna jer su domaća takmičenja planirana za 2018 godinu ujedno i test takmičenja za EYOF 2019 (Evropski olimpijski omladinski festival). Savez će uložiti sve svoje resurse u podršku organizaciji EYOFa, kao i u pripremu naših klizača za ovo takmičenje i nada se da će ostali partneri na ovom projektu učiniti isto. Dosadašnja saradnja je ocijenjena neadekvatnom.

I ove godine, uprkos problemima, svi planovi su uspješno ispunjeni. Naši klizači su, zahvaljujući naporima volonerskog tima Saveza, nastupili na planiram međunarodnim takmičenjima i ostvarili zavidne rezultate. Naša dva najbolja brzoklizača su dobili stipendije Međunarodnog olimpijskog komiteta preko Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćemo uz ovu dodatnu podršku uspjeti da pružimo našim reprezentativcima dovoljno dobre uslove da se kvalifikuju na ZOI 2018 u Južnoj Koreji.

Akcenat u narednoj sezoni će biti nastavak jačanja stručnog kadra Saveza naročito kada su u pitanju nove sudije i treneri u umjetničkom i brzom klizanju, kao i kompetiranje tehničke opreme za održavanje takmičenja i suđenje po najnovijim pravilima krovne organizacije, a koja je neophodna za održavanje EYOF i drugih značajnijih međunarodnih takmičenja u našoj zemlji.