Branković i Bašić nastupili na Svjetskom kupu

Nihad Nedim EdinSeniorski reprezentativci BiH u brzom klizanju (short track), Edin Branković i Nihad Bašić, nastupili su na Svjetskom kupu u Dordrechtu (Holandija).

U konkurenciji 92 najbolja brzoklizača svijeta, naši reprezentativci imali su dobar nastup. Posebno su se istakli u trci na 1000 m. Bašić je ušao u drugi krug ove trke i na kraju je zauzeo 32. mjesto, što je izvanredan rezultat. Branković je, također na 1000 m bio dobar, oborio je državni rekord star 6 godina sa vremenom 1.27:171. Pored dobrog rezultata, postignutog u Holandiji, oba naša reprezentativca osvojili su i značajne poene za BiH.

Napominjemo sa je za odlazak na ZOI 2018 potrebno da takmičar, kad se zbroje rezultati sa 4 najavljena Svjetska kupa, bude plasiran među 32 brzoklizača u trci na 500 m, 34 na 1000 m i 36 na 1500 m. Zato su ovi postignuti rezultati, 40. mjesto na 1500m Brankovića  u Budimpešti, a posebno Bašića, koji je na 1000 u Dordrechtu bio 32., dobri i izuzetno važni. Uz još jedan ili dva dobara rezultata u Kini i Koreji, daje nam realne šanse da bar jedan od naših reprezentativaca ostvari cilj i izbori plasman na ZOI. Također, postoji i mogućnost, kad se na kraju zbroje svi rezutati koje su postigli Branković i Bašić na ovim Svjetskim kupovima, reprezentacija BiH dobije jedno mjesto na ZOI 2018.

Savez klizačkih sportova BiH zadovoljan je nastupom Brankovića i Bašića na Svjetskim kupovima u Mađarskoj i Holandiji, posebno smo ponosni na način na koji predstavljaju BiH u svijetu.