Branković nastupio na Svjetskom kupu u Seoulu

brankovic kanadaSeniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju, Edin Branković, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, OK BiH, BH Telecoma i Kantona Sarajevo, nastupio je ovog vikenda na Svjetskom kupu u Seoulu (Južna Koreja), koji je bio posljednji (četvrti) iz kvalifikacionog ciklusa za odlazak na ZOI 2018.

Branković je u trci na 1500 m, u kojoj je bio najbliži ispunjenu norme za OI, imao solidan nastup i vrlo dobro ostvareno vrijeme, ali, na žalost, nije uspio ući u završni krug takmičenja koji mu je garantovao direktni plasman među 36 takmičara koji će otići na ZOI 2018 u Pyeong Changu. Naš reprezentativac svrstan je na listu čekanja, tzv. "stand by" lista, a tačan zbirni plasman sa četiri završena Svjetska kupa dobićemo tokom naredne sedmice. Vjerujemo da će Edin biti plasiran između 40. i 45. mjesta na 1500 m. Sa te objavljene rang liste za ZOI izbaciće se oni takmičari iz zemalja koji već imaju 1, 2 i 3 predstavnika među 36. Ukupan broj tih takmičara kreće se između 11 i 14 , što je za Brankovića dobra prilika da ipak ode na ZOI.

Napominjemo da za takmičara koji se nalazi na listi čekanja postoji mogućnost odlaska na ZOI i Odluka "Tripartite komisije", koju čine MOK, ISU i OK BiH.