Hena Uzunović velika bh. nada u umjetničkom klizanju

uzunovic 2Hena Uzunović, najmlađa reprezentativka Bosne i Hercegovine u umjetničkom klizanju, naša je velika nada i novi potencijal bh. klizanja. Kako bi neosporni talenat koji posjeduje bio potvrđen kroz rezultat, Hena je, zbog nedostatka uslova u Sarajevu za treninge u ovoj godini u nekoliko navrata išla na pripreme u grad Dnepropetrovsk (Ukrajina), gdje je sa svojim trenerima Ekatarinom Kostenko-Talan i Romanom Talan, prvacima Ukrajine za 2009. godinu, uvježbavala svoj program sa akcentom na tehniku klizanja. Ekatarina i Roman dolaze u Sarajevo početkom 2018. godine, gdje će jedan kraći period raditi sa našom reprezentativkom. Pored klizanja, Hena od septembra ove godine, uz kondicione treninge, ide i na časove baleta gdje sa profesionalnom balerinom, između ostalog, uvježbava elemente potrebne i za umjetničko klizanje.

Hena se kao četverogodišnje dijete počela baviti umjetničkim klizanjem u klizačkom klubu "Hrustalniy Konjok" u Moskvi. Dolaskom u BiH nastavila je sa klizanjem, i do sada je uspješno nastupila na niz međunarodnih takmičenja u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Nastupila je i na "Sarajevo Open", kada je u konkurenciji 25 takmičarki iz 14 zemalja zauzela izvaredno 5 mjesto.

Ciljevi Saveza su da u ovoj i narednoj klizačkoj sezoni Hena redovno učestuje na Challenger series, Grand Prix, Juniorskom svjetskom prvenstvu, a krajni cilj je ispunjavanje zacrtane ISU norme za nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu i OI, što je i san svakog sportiste. Ostvarivanje ovog plana zahtijeva jako mnogo odricanja, kako od strane sportiste, tako i roditelja. S obzirom na njenu upornost i nesporan kvalitet, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, sigurni smo da Hena sve to može ostvariti.

Savez klizačkih sportova BiH zadovoljan je dosadašnjim nastupima, rezultatima i ukupnim radom i zalaganjem Hene, tako da svi skupa očekujemo da naša najmlađa reprezentativka i ubuduće dostojanstveno i sa ponosom predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu