Održana Skupština Saveza klizačkih sportova BiH

21 November 2018

U četvrtak, 15.11.2018. godine u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ (Zetra) održan je plenarni dio Skupštine Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, dok je rad u komisijama Saveza (umjetničko i brzo klizanje) uslijedio 19.11.2018. godine kada su održani posebni sastanci vezano za nastavak konkretnog rada na realizaciji i organizaciji takmičenja u sklopu EYOF 2019.

U periodu koji je razmatrala Skupština, reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom i umjetničkom klizanju, uz punu podršku Saveza (materijalna, tehnička i dr.) nastupili su na:

 • 4 Evropska seniorska prvenstva

 • 4 Svjetska seniorska prvenstva

 • 4 Svjetska juniorska prvenstva

 • 22 Svjetska kupa + 4 Svjetska kupa za nastup u kvalifikacijama za ZOI

 • 2 Juniorska Grand Prix-a

 • 3 takmičenja Challenger serije

 • 16 takmičenja Alpe Adria Trophy serije

 • 36 drugih međunarodnih takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju

Uspješno su organizovana:

 • 4 međunarodna takmičenja Sarajevo Open, u prosjeku 150-200 učesnika, 15-20 zemalja učesnica

 • 4 međunarodna takmičenja Alpe Adria Trophy, 5-10 zemalja učesnica, 70-100 učesnika

Savez je omogućio da naši predstavnici budu na mnogim kampovima (SAD, Kanada, Austrija, Bugarska, Belgija, Slovenija, Hrvatska itd.) i seminarima (Frankfurt, Berlin, Celje itd.). Pored toga Savez je organizovao obuku i polaganje ispita za bh. sudije i tehnički panel u umjetničkom klizanju, nakon čega su polaznici dobili certifikate. U tekućoj klizačkoj sezoni, u sklopu Državnog prvenstva, Savez će organizovati dodatni seminar za postojeći kadar, kao i za nove polaznike koji će imati polaganje pred predstavnikom ISU.

Savez je nabavio kompletnu opremu za suđenje na međunarodnim takmičenjima u umjetničkom klizanju.

U saradnji sa MOK i Olimpijskim komitetom BiH obezbijeđene su stipendije za pripreme takmičara za kvalifikacije za ZOI i sudionike EYOF-a.

Savez je konkretno pomogao da se formira novi klub (KSL Unity) koji trenutno broji oko 40 članova. Ovaj klub je osnovan sa namjerom da postane nosilac razvoja umjetničkog i brzog klizanja i nadamo se da će ispuniti taj cilj. Pored toga, Savez je u ovom periodu maksimalno pomagao rad klubova (led, oprema, takmičenja) i sufinansirao na najvišem nivo izdvajanjem značajnih sredstava za tu namjenu.

Pored ranije usvojenih kodeksa ponašanja roditelja, trenera i klizača, Savez je pripremio i na web stranici objevio i nove dokumente, i to:

 • Molba za odobrenje sufinansiranja iz sredstava Saveza

 • Pravilnik ponašanja i etički kodeks za sudije, referee, tehničke specijalist i data operatere u Savezu

 • Smjernice za korištenje logotipa Saveza klizačkih sportova BiH

Savez je u cjelosti podržao člana UO koji je osmislio i realizovao Projekat za razvoj umjetničkog klizanja, te u cjelosti uplatio dogovoreni iznos za uspješnu realizaciju ovog projekta.

Istaknuta je posebna zahvalnost medijima koji korektno prate rad saveza i izvještavaju javnost.

Članovi Skupštine Saveza posebno se zahvaljuju na podršci i konkretnoj pomoći klizačkim savezima Austrije, Slovenije i Hrvatske, kao i pojedincima – Stojčo Stojčev, Milica Milovanović kao i predsjednici i potpredsjednici Klizačkog saveza Austrije.

Aktivnosti Saveza ogledaju se i kroz učešće i doprinos u radu ISU Kongresa u Dubrovniku i, posebno, u Sevilji, gdje su naši predstavnici imali značajne kontakte i konkretne dogovore sa najužim rukovodstvom ISU. Na kongresu u Sevilji, naš kandidat Stojčo Stojčev dobio je najviše glasova i ušao je u Upravni odbor (Council) ISU. Potpredsjednik Saveza prisustvovao je obilježavanju 125. godišnjice ISU u Lozani.

Na Skupštini je istaknuto da u narednom periodu svi zajedno treba da više radimo na osiguravanju  novih sponzora i donatora, jer bez značajnije podrške institucija ovaj sport, koji je izuzetno lijep i atraktivan, ali ujedno i skup, neće moći opstati.

Elvisu Husedžinović i Nihadu Bašiću jednoglasno je potvrđen mandat u UO SKSBiH (a za koji je ranije donesena Odluka UO Saveza). Za ostale članove UO Saveza Skupština je također jednoglasno donijela odluku da se i njima verifikuje novi mandat.

Skupština je dala saglasnost UO Saveza da u januaru 2019. godine organizuje Državno prvenstvo u brzom i umjetničkom klizanju koje će ujedno biti i testno takmičenje za EYOF 2019. Pored toga, delegati su informisani da će reprezentativci BiH nastupati u 2019. godini na Evropskim i Svjetskim prvvenstvima, Alpe Adria Trophy seriji, Skate Helena (Pajović) i na još nekoliko međunarodnih takmičenja.

Informaciju oko organizacije rada Saveza u sklopu EYOF tima podnijeli su članovi Uprave zaduženi za saradnju sa EYOF-om. Istaknuto je da je u početku te saradnje bilo izvjesnih problema, ali da je stanje sada značajno bolje. Savez je zadržao status organizatora takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju, a u posljendjih mjesec dana aktivno se radi na organizaciji, napravljen je tehnički panel, snimljena su klizališta i uočeni nedostaci koje treba otkloniti te zapažanja prenesena rukovdstvu EYOF-a. Slijedi potpisivanje ugovora između uprava EYOF-a i SKS BiH. Po ovoj tački dnevnog reda Skupštine, delegati su 19.11.2018. nastavili rad u komisijama za umjetničko i brzo klizanje, gdje su se konkretno dogovorili zaduženja i obaveze u pripremama i za vrijeme održavanja EYOF-a.

20181115 153447

IMG 5883555f51c61739e069f5b7584262d9 V  20181119 164117

20181119 164131

Kontakt

 • Adresa: Alipašina bb
 • 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 • Fax: +387 33 276 135
 • Email: info@ksbih-ba
 • ID broj: 4200895980009
 • TRN: 1990490076189085
 • SPARKASSE BANK dd

ČLANSTVO

ISU Logo Landscape white     OK BIH logo white

POKROVITELJI - SPONZORI - PRIJATELJI SAVEZA

zoilogo 02 02            Bosnia and Herzegovina           Bosnia and Herzegovina            1          Micro logo

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…