Svjetski dan klizanja – World Ice Skating Day (WISD)

Međunarodna klizačka unija je pokrenula veliki projekat uspostavljanja svjetskog dana klizanja. Detalje projekta možete naći na: https://www.worldiceskatingday.com/

Prvo izdanje ove globalne proslave klizanja održaće 4. decembra 2022, a očekuje se da će učestvovati više od 30 zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Događaji će se održati širom svijeta zajedno s lokalnim klizačkim klubovima, klizalištima i nacionalnim klizačkim savezima, dok je poseban događaj planiran u Lozani, u Švicarskoj, na kojem će nastupiti švicarski nacionalni prvak u umjetničkom klizanju Alexia Paganini.

Ključni cilj je predstavljanje klizanja na ledu početnicima i onim malo naprednijim, stvarajući nezaboravno iskustvo i slavljenje duha klizanja za sve – klizače amatere, klizače rekreativce, penzionisane takmičare – drugim riječima, za cijelu porodicu. Organizator ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu je Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, a institucionalni partneri su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Mjesto održavanja: SKENDERIJA

PROGRAM
Proslava 4. 12. 2022. podrazumjeva 3 sata programa.
16:00 – 17:00 – besplatno klizanje za građanstvo
17:15 – 18:15 – besplatno klizanje za djecu
18:30 – 19:30 – Party on Ice

Ulaznice su besplatne, ali je njihov broj ograničen. Mogu se preuzeti ispred klizališta pred početak manifestacije.

PRVI SAT – besplatno klizanje za građanstvo – Show Me How
Reprezentativci BiH i instruktori bit će prisutni na ledu spremni da pomognu rekreativcima i pokažu naprednije elemente u klizačkoj tehnici.

DRUGI SAT – besplatno klizanje za djecu – Learn Play Win
Instruktori klizanja će održati kurs klizanja za početnike koji žele,a koji podrazumijeva prve korake na ledu (izlazak na led, ustajanje i prvi klizni koraci). Na posebno za to odvojenoj površini leda organizovat ćemo igru kreiranu za miješane timove koje će sačinjavati djeca različitog nivoa razvijenosti klizačke vještine i takmičari našeg Saveza. Učesnici će biti nagrađeni.

TREĆI SAT – Party on Ice We are Family
Klizanje na ledu u ugodnom i sigurnom društvu, kakva je naša porodica.

PROGRAM VAN LEDA
Tokom cijelog trajanja proslave, pored ledene plohe će biti organizovana promocija i upoznavanje sa klizačkim sportom (specifičnosti treniranja, oprema, kostimi, šminka, bezbjednost) na zabavan i edukativan način.

 

Podijeli na