Tarik Omeragić i Edin Branković nastupili na Svjetskom kupu u Dordrechtu

Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (Short Track), Tarik Omeragić i Edin Branković, nastupili su na Svjetskom kupu u Dordrechtu (Nizozemska) od 25. do 28.11. 2021, koji je bio četvrti, ujedno i posljednji kvalifikacioni za odlazak na Olimpijske igre 2022.

Oba naša reprezentativca klizala su u granicama svojih trenutnih mogućnosti. Tarik je imao dobar nastup na 500 m, gdje je ponovo oborio državni rekord, koji je postavio na prvom Svjetskom kupu u Kini. Taj rekord sada iznosi vrijednih 0:42.587, što je bilo dovoljno za plasman na 50. mjesto. Na 1.500 m, u izuzetno jakoj konkurenciji, bio je 58. ali nije uspio ući u završni krug takmičenja i ponoviti uspjeh iz Mađarske, gdje je bio na 32. mjestu. Kad se saberu svi rezultati sa četiri Svjetska kupa, Tarik je u ovoj disciplini bio blizu plasmana među 36 najboljih brzoklizača svijeta koji su se kvalifikovali za nastup na ZOI 2022. Na 1.000 m zauzeo je 77. mjesto.

Na 1.000 i 1.500 m Edin Branković je bio 61., dok je na 500 m zauzeo 75. mjesto.

Bez obzira na sve, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine zadovoljan je sa nastupom naših reprezentativaca, a posebno na promociji i dostojanstvenom odnosu prema sportu i državi koju predstavljaju. Veliki je uspjeh izboriti nastup na najjačim takmičenjima i ravnopravno se nositi sa najboljim brzoklizačima svijeta koji imaju obezbijeđene sve uslove za pripreme od svojih država, između ostalog stalan i značajan budžet za pripreme i nastupe, sa kompletnim pratećim timom, besplatno i neograničeno korištenje ledene plohe, opremu itd, dok naši reprezentativci nemaju ništa od toga, ni minimum uslova za ozbiljne pripreme.U Olimpijskom gradu nema ni ledene plohe, niti naznaka da će je i biti. Podsjećamo da je ledena dvorana Zetra nakon obnove 1999. godine od strane Predsjednika MOK-a namjenjena sportistima Bosne i Hercegovine.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine u januaru iduce godine očekuje nastupi naših reprezentativaca na dva Evropska i jednom Svjetskom prvenstvu. Mi cemo učiniti sve da našim takmičarima, zbog nedostatka podrške, ne bude uskraćena mogućnost nastupa.

Podijeli na