Svečano otvoren EYOF Vuokatti 2022

svecano otvoren eyof vuokatti 2022

U finskom Vuokatti-ju večeras je svečano otvoren 15. po redu zimski Evropski omladinski olimpijski festival. 

Učesnicima su se obratili Predsjednik Finske Sauli Niinistö, Predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta Spyros Capralos i predsjednik Organizacionog odbora EYOF-a Mika Kilpeläinen, nakon čega su predstavnici sportista, sudija i trenera položili EYOF zakletvu.

Program je bio prilagođen karakteru Festivala koji je namijenjen mladim sportistima Evrope uz niz zabavnih muzičkih i plesnih nastupa. Po ustaljenoj praksi delegacija Grčke je otvorila defile, a predstavnici Bosne i Hercegovine su izašli 7. po redu. Zastavu Bosne i Hercegovine su nosili Miloš Stević (skijaško trčanje) i Zara Husedžinović (umjetničko klizanje). Plamen mira ispred Arene Vuokatti su donijeli finska biatlonka Kaisa Mäkäräinen i skijaš Matti Heikkinen, a zatim ga predali skijašici Vilmu Nissinen, koja je imala čast da upali Plamen mira čime je Festival zvanično otvoren.

U narednih pet dana, skoro 1000 mladih takmičara će se nadmetati u 9 sportova. Već sutra 21. 3., prvi članovi bh. tima izlaze na sportska borilišta u skijaškom trčanju. Sara Plakalović nastupa prva u 13.00 sati u disciplini 7,5 km slobodnim stilom, a Miloš Stević će nastupiti u 14.25 sati u disciplini 10 km slobodnim stilom. Program takmičenja možete vidjeti na stranici www.eyof2022.fi, a spisak prenosa uživo na ovom linku.

Cjelokupan raspored nastupa BiH tima EYOF Vuokatti 2022 možete pogledati OVDJE.

Našem timu želimo sportsku sreću i dobre rezultate!

Preuzeto sa www.okbih.ba

Podijeli na