Pripreme reprezentativaca

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u umjetničkom i brzom klizanju, uz podršku Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, otpočeli su pripreme za nastupe na Evropskim i Svjetskim prvenstvima, Svjetskim kupovima, Juniorskim Grand Prix i drugim najjačim međunarodnim takmičenjima u klizačkoj sezoni 2023/2024.

Tarik Omeragić, seniorski reprezentativac BiH u brzom klizanju, već od 15. maja se nalazi na pripremama u Font Romeu (Francuska) u nacionalnom sportskom centru, gdje trenira sa Francuskim nacionalnim timom, a pod rukovodstvom trenera Thibant Meline. Ove pripreme su,  pored planiranih nastupa na najjačim svjetskim takmičenjima (EP,SP,SK) ustvari početak Tarikovih priprema za kvalifikacije i plasman na ZOI, što je naš zajednički cilj, koji ćemo, nadam se, ostvariti uz pomoć i obećanu stipendiju OK BiH.

Ermin Raščić, stipendista OK BiH i Nedim Muzaferović, juniorski reprezentativci BiH u brzom klizanju, nakon kondicionih priprema u Sarajevu i Minhenu, u julu i avgustu nastaviće pripreme na ledu u Celju i Budimpešti, nakon čega ih očekuje takmičenje na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Zara Husedzinović, Lana Galijašević i Hena Uzunović, juniorske reprezentativke BiH u umjetničkom klizanju, pripremaju se u Sarajevu, a u julu i avgustu nastavice trenirati van BiH (Celje, Zagreb itd) za nastupe na Juniorskom Grand Prix. Lana Galijašević nastupa od 6. do 9. septembra u Istambulu.

Leila i Nadia Festić, također Juniorske reprezentativke BiH u umjetničkom klizanju, svoje pripreme obavljaju u SAD, a Leila će nastupiti na JGP od 20. do 23. septembra u Budimpešti.

Savez je prinuđen svoje reprezentativce slati na pripreme van Bosne i Hercegovine, jer u Olimpijskom Sarajevu nema ni minimum uslova za ozbiljno treniranje u umjetničkom i brzom klizanju. Bez obzira na sve probleme, novčane i druge, u Savezu očekujemo od naših reprezentativaca da se dobro pripreme, kako bi Bosnu i Hercegovinu uspješno i dostojanstveno predstavili u svjetu.

Podijeli na