Održan 58. Redovni Kongres Međunarodne klizačke unije

Od 6. do 10. juna 2022. u gradu Phuket, Tajland, održan je 58. Redovni Kongres Međunarodne klizačke unije. Uz preko 250 delegata, 58. Redovni kongres ISU-a otvoren je 6. juna 2022. pozdravnom porukom predsjednika ISU-a g. Jana Dijkeme i minutom šutnje u znak sjećanja na velike prijatelje ISU-a i klizačke porodice koji nisu više s nama.

Ukrajinski savez umjetničkog klizanja iznio je tri prijedloga koji se tiču mogućeg isključenja delegata i/ili funkcionera iz Rusije i Bjelorusije sa 58. Kongresa ISU-a, izbora tokom Kongresa i drugih aktivnosti. Određeni broj članova ISU-a tražio je riječ kako bi dao izjave, raspravljao o prijedlozima i izrazio svoju solidarnost prema narodu Ukrajine. Vijeće ISU-a je također potvrdilo svoju solidarnost sa svima koji su pogođeni sukobom u Ukrajini i ponovilo svoju osudu ruske invazije Ukrajine najoštrije moguće.

Za tri prijedloga glasalo se odvojeno tajnim glasanjem na zahtjev članova ISU-a. Budući da se prijedlog odnosio na prava članova ISU-a, bila je potrebna dvotrećinska većina da bi prijedlog bio prihvaćen. Tri prijedloga nisu dostigla potrebnu većinu i Kongres ih je odbio.

Za uvrštavanje Hitnih prijedloga na dnevni red 58. Kongresa ISU-a 2022. bila je potrebna i dobivena većina od 4/5. Shodno tome, četiri predloga su uključena u zvanični dnevni red.

Predstavljeni su izvještaji predsjednika ISU, koordinatora ISU-e Komisije za razvoj, blagajnika, generalnog direktora i pravnih savjetnika.

Predstavljen je i Projekat Svjetskog dana klizanja, novog godišnjeg događaja koji bi se trebao održati prve nedjelje u decembru. Prvo izdanje će biti 4. decembra 2022. godine.

Radionice za grane umjetničkog klizanja i brzog klizanja počele su poslijepodne gdje je svaki predsjednik tehničkog odbora objasnio predložena tehnička pravila za svoju disciplinu, nakon čega je uslijedila diskusija sa delegatima. O tehničkim pravilima se glasalo tokom odvojenih sesija u umetničkom i brzom klizanju kasnije tokom nedelje.

Od najznačajnijih promjena ISU Statuta i pravila, izdvajamo podatak da su delegati prihvatili prijedlog 22 Vijeća ISU-a da se starosna granica za Seniore postepeno povećava sa 15 na 17 godina radi zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja, te emocionalnog blagostanja klizača. Neće biti promjena za sezonu 2022/23. Povećanje na 16 godina primjeniće se za sezonu 2023/24, a povećanje na 17 godina u sezoni 2024/25 i narednih sezona.

Posljednjeg i odlučujućeg dana 58. Kongresa ISU-a, delegati su, sa ukupno 77 glasova, izabrali gospodina Jae Youl Kim (KOR), koji je postao 12. Predsjednik (i prvi izvan Evrope) koji je preuzeo kormilo Međunarodne klizačke unije. On nasljeđuje gospodina Jana Dijkemu (NED), koji je vodio ISU u posljednjih šest godina.

Bosna i Hercegovina je aktivno učestvovala u radu Kongresa. Predstavnik Bosne i Hercegovine bio je Generalni sekretar Saveza, Vladimir Kezunović. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da su svi zabrani kandidati prijatelji Saveza i klizačkog sporta u Bosni i Hercegovini. Već su dogovoreni konkretni planovi za pomoć razvoju klizanja u našoj zemlji.

Podijeli na